Skip to main content

De Saab 900 classic: een begeerlijke klassieker

Als je van een afstand naar de Saab 900 classic kijkt, springt direct het ingetogen lijnenspel in het oog. Maar ook als je verder kijkt dan het tijdloze design, is er veel dat voor de 900 classic pleit; het ruime en praktische interieur, de vele actieve- en passieve veiligheidsvoorzieningen en de aansprekende prestaties, met name van de Turbo-modellen.

Bij nadere inspectie vallen grappige details op zoals de panoramische voorruit die zorgt voor een ongekend overzicht én bescherming van inzittenden bij een aanrijding met een eland. De 900 classic was al eland-proof voordat de elandproef gemeengoed werd.

Neem plaats achter het stuur en het bedieningsgemak valt op. De belangrijkste functies zijn ergonomisch doordacht en altijd binnen handbereik. De draaiknop van de verwarming bijvoorbeeld is zo ingedeeld dat op een koude winterdag eerst de voorruit wordt ontwasemd, daarna de zijruiten en pas daarna stroomt er warme lucht naar de voeten. Een kwestie van prioriteiten stellen. In dat soort kleine dingen herkent men de Zweedse afkomst én het vliegtuigbouwverleden van Saab.

En wat te denken van de viercilinder Turbo-techniek? Daarmee was de 900 classic sneller op de tussensprint dan zescilindermodellen van concurrerende autofabrikanten uit dezelfde periode, zoals de BMW 3-serie. Zelfs naar moderne maatstaven is een Saab 900 Turbo nog altijd bovengemiddeld vlot. Met deze ‘downsizing’ en in vele andere opzichten was Saab zijn tijd ver vooruit.

Dat al die eigenzinnige techniek ook bijzonder degelijk is gebleken, maakt dat een Saab 900 classic niet alleen geschikt is voor plezierritten maar ook uitstekend ingezet kan worden voor dagelijks gebruik. Ervaar de unieke rijbeleving zelf en kom langs voor een proefrit.

zwarte saab 900 cabriolet

Originele Saab 900 brochures

Super leuk natuurlijk

let op achter elke knop download je een Pdf file